maanantai 28. huhtikuuta 2014

vauva 9 kk

näitä postauksia on hankala tehdä, kun en tiedä, kuinka monia teistä kiinnostaa lukea vauvakuulumisia. mutta oletan, että edes joku pitää näistä.

ruoka & uni

aamulla syödään puuroa, lounaaksi jotain lihasosetta, illalliseksi samaa kuin lounaalla ja jälkkäriksi hedelmäpilttiä, iltapalalla puuroa. ennen hän saattoi syödä vain muutaman lusikallisen. nyt syö jo pilttipurkillisen kerralla, joskus vähemmän, joskus enemmän.

vauva nukahtaa yöunille klo 22.30. nukuttamisesta on tullut yhtä sirkusta, kun hän nousee koko ajan seisomaan pinnasängyn kaiteita vasten.

ensimmäinen herätys on klo 03, syödään vähän maitoa. klo 05 vauva alkaa heräillä valoon ja syö maitoa. tästä eteenpäin heräillään 1,5-1h välein klo 08-09 asti. jos vain nämä aamuheräilyt saisi pois, olisin tyytyväinen. hienoa on se, että ensimmäisen herätyksen välillä on jo 4,5-3,5h.

päiväunia pieni nukkuu kahdet, joskus vielä kolmetkin.

kehitys

uusia taitoja on konttaaminen, tukea vasten seisominen, taaksepäin ryömiminen ja pään pyörittäminen. miten paljonkaan voi tapahtua yhdessä kuukaudessa, etenkin kun kaikki nämä taidot vauva oppi muutaman päivän aikana. varmaan loppukesästä minun vauvani osaa kävellä.

tähtisilmä rakastaa katsella yksin kirjoja. toki luenkin hänelle kirjoja, mutta yksin katselemisesta hän pitää vielä enemmän. hän viihtyy pitkiäkin aikoja kirjoja selaillessaan.

kaapit vedetään auki, joka paikkaan on päästävä tutkimusmatkalle. sitten tulee itku, kun ei päästä pois seisomisasennosta. kaikki pienen pienetkin roskat hän tunkee suuhunsa. sen muuten tietää, että kun vauva on hiljaa, hän on tekemässä jotain pahaa.

tapailee sanaa äiti: "äittä, äiiii, ttti."

terveys

joskus kirjoitin, että vauvalla epäillään erästä sairautta. kyse oli astmasta. onneksi oireilu katosi, ja nyt hän on taas terve. selvää on, että koska sekä minulla että miehelläni on astma, pitää olla tulevaisuudessa tarkkana. jos aamuöinen yskä palaa takaisin kuvioihin, aion heti vaatia jatkotutkimuksia, joita meille jo talvella luvattiin.

puistoilu

ollaan alettu käydä yhdessä puistossa, nyt kun vauva osaa jo istua keinussa.
toiset äidit ovat luulleet vauvaani pienemmäksi kuin hän on, kun hän on niin sirorakenteinen eikä osaa vielä istua. mutta hän saa paljon kehuja tarkkaavaisuudestaan ja sosiaalisuudestaan. puistossa hän konttaa heti muiden vauvojen luokse nauraen.

12 kommenttia:

 1. voi, miten suloisen kuuloinen pieni ihminen (: jatka vain näitä, minä ainakin tykkään lukea, vauvat ovat ihania !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla, että tykkäät lukea, vaikka postaukset onkin vain tekstin muodossa :) kuviakin olisi kiva laittaa hänestä, mutta haluan suojella häntä "julkisuudelta". :)
   ja ne on <3

   Poista
 2. Minulla on lähipiirissä lapsia, joille ei lueta. Ostan aina lahjaksi kirjan, sitä avatessa vanhemmat vaihtavat "mitä minä sanoin" ilmeen ja kovasti kiitellään. Seuraavalla kerralla kirja on hyllyssä muiden vieressä pölyyntymässä.
  Kiitos, kun luet lapsellesi. Ilman oman kielen kehitystä eivät ajatukset kehity.

  Minä olen elävä esimerkki, että innostamalla lapsi lukemaan voi saada aikaan paljon. Olen nyt ilmaisutaidon lukiossa nimenomaan kirjoittamisen ja lukemisen ansiosta/takia.

  Ei lukemisesta voi ainakaan mitään pahaa olla. En ole kuullut ihmisestä, josta olisi tullut huonompi, koska hän on lukenut tai hänelle on luettu kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla, että oot saanut kasvaa verbaalisessa ympäristössä ja se on innostanut sinua ilmaisemaan itseäsi. :)
   se on vanhempien tehtävä. tosi ikävä kuulla, että sun antamat kirjat ovat menneet hukkaan eikä vanhemmat lue niitä lapsilleen.

   mä luen joka päivä mun vauvalle, lausun loruja, laulan, kerron asioista, koska se on tosi tärkeetä lapsen kehitykselle niin kuin jo totesit. :) <3

   Poista
 3. näin viime yönä unta, että olin hoitamassa vauvoja.. vauvakuumetta pukkaa :-D
  vauvapostauksia on mustakin kiva lukea, varsinkin kun on jotain omaa kosketuspintaa aiheeseen:)
  hieno juttu muuten, että astmaoireet katosivat, toivottavasti eivät palaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai, hah. :D
   toivottavasti pääset pian hoitamaan sitä vauvaa. :)
   joo, sanos muuta! :) joku yli kuukauden ne kesti, mutta sitten hävisivät vain yhtäkkiä. :)

   Poista
 4. Minä myös tykkään kovasti lukea näitä :) Oho, hassua että vauva on lähtenyt konttaamaan ja ruvennut seisomaan ennen istumista! Menevä tapaus? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla <3 !
   joo, on se aika ihme, ettei herra osaa vieläkään istua, mutta kaikkea muuta kyllä jo tekee. :D hän on kyllä tosi menevä, mutta luonteeltaan rauhallinen.

   Poista
 5. Nämä on tosi kivoja! Ihanan kuuloinen tapaus tuo teidän tähtisilmä<3 Aurinkoista kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi, kiva kun tykkäät. :)
   kiitos paljon, mukavaa kevättä myös sinulle! <3

   Poista
 6. Hei, kannattaa laittaa pimennysverho, meillä ainakin toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on jo kahdet pimennysverhot (tavalliset ja rullaverhot), mutta ei toimi meillä. hyvä jos teillä :)

   Poista

Jokainen sana on merkityksellinen.
Vastaan kommenteihin blogiini.